G_Treasury_ramp02+cropped.jpg

The Treasury

SCROLL DOWN

The Treasury
London

Architect:  Foster+Partners

Client: HM Treasury Exchequer Partnership

Project completion: 2002

 

The buildings in which people work not only have a powerful impact on efficiency but also on the culture and perception of the organisation occupying them.  With this is mind the Government determined, when it decided to adapt its high profile office Treasury building, that the completed project should convey a message of openness and inclusiveness.   The decision to sacrifice private space for welcoming communal space was key to the new design, resulting in spaces that not only improved personal interaction but also simplified the incorporation of inclusive design.

 

The proposals for the Grade ll* listed building included detailed consideration of access for staff and visitors with disabilities. This was an anticipated requirement of the recently introduced Disability Discrimination Act (1995) as well as reflecting the aspirations of the Treasury as a government department and as an employer.

 

Security requirements, the importance of the heritage fabric and the sheer scale of the building and distances to be travelled had resulted in an inaccessible building. David Bonnett Associates used its standard audit methodology, reviewing the ‘journey’ to and through the building, to explore all opportunities for setting best practice standards in the new development.

 

The Treasury is typical of other buildings in Whitehall, with a raised ground floor, originally precluding direct access. Now resolved, access to the ground floor is possible and onward circulation is easily achieved with wide access corridors and large doors. It is noteworthy that ease of access to all parts of the building, for the passage of deliveries, equipment and mail, had been afforded by hoist, ramp, automatic door opening devices and vision panels. These features were not however designed for the benefit of wheelchair users. 

 

The completed scheme has resolved the apparent conflict between accessibility and security while physical alterations touching on the listed status have been sensitively incorporated.  The considerable size of the building will inevitably stretch the limits of many mobility-impaired people.  By providing a suitable distribution of lifts, WCs and other key features the new scheme minimises unnecessary travel.

Awards:
British Council for Offices – London Refurbished/Recycled Workplace Award
British Council for Offices – London Refurbished Workplace Award
 
 
shutterstock_427441543 (1).jpg
IMG_4852.JPG
More Projects:
Talk about a project?

Get in contact

If you would like to work with us, please fill in the fee proposal enquiry below. If you would like to discuss the project in advance just send an email or phone. We turn around fee enquiries quickly, especially when provided with full details of the brief.

shutterstock_533892346 (1).jpg
Newport Street Gallery, London
View
Services
View 
The Team
View 
Projects
View
Awards

info@davidbonnett.co.uk .     © Copyright 2019 David Bonnett Associates. All Rights Reserved.   Legal     Imprint      Privacy Policy


 

Contact

David Bonnett Associates

Studio One, 32 Indigo Mews​

Carysfort Road

London

N16 9AE

Tel (+44) 207 275 0065

Fax(+44) 207 275 9035